Kto liczy ptaki?

Kraska zwyczajna to ptak, który w licznych częściach kraju występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia niewątpliwie uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary właściwie całej Europy. Najbardziej jednak upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. W ostatnich latach obserwuje się wyraźny spadek liczby osobników tego gatunku. Można powiedzieć, że w pewnych krajach nie występuje już w ogóle. Warto zaznaczyć, że spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć w Europie.

Liczebność ptaków

O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w nietuzinkowym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada także szalenie silny, czarny dziób oraz nogi, które mają typowy żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe.

Do pierwszego roku życia, ptaki kraski zwyczajnej można rozróżnić od dorosłych także dzięki sterówkom. W przypadku osobników starszych można zobaczyć na piórach ciemnego koloru plamę oraz znacznie bardziej ostre zakończenie. Maksymalna długość ciała kraski zwyczajnej to mniej więcej 32 centymetry, zaś rozpiętość skrzydeł tego ptaka jest w przedziale od 62 do 72 centymetrów. Całkowita masa ciała kraski zwyczajnej nie nie jest najczęściej większa niż 190 gram.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *