Gdzie ptaki budują gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki.

Bociany białe przyzwyczaiły się do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast bardzo często znajdują się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi. Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach czy też najrozmaitszych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi standardowo około 1,5 metra.

Gniazda ptaków

Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki.

Kontrastem są czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty w rozpoznaniu. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który zakończony jest w większości przypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały staje się samodzielny w około siedemdziesiątym dniu swojego życia. Ptaki te nie przepadają za zimnym klimatem, dlatego w tym okresie wyruszają w podróż w stronę gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *