Rozmiar ptaków – ciekawostki

Mimo, że pustułka nie może osiągać żadnych dużych rozmiarów, jakie są charakterystyczne dla wielu osobników z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który upodobała sobie obszar niemalże całego kontynentu europejskiego, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary.

Swoim zasięgiem występowania ptak ten omija natomiast koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, gatunek ten nie jest odpowiednio przystosowany. Zdecydowanie największą liczbę osobników pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania i Hiszpania. Pośród tych krajów zdecydowany prym wiodą Niemcy, na obszarze których wystąpić może aż 60 tysięcy par.

Rozmiar ptaków

W aktualnych czasach nasz kraj nie kwalifikuje się do ulubionych miejsc pomieszkiwania tego gatunku ptaka. Pomimo to, jest to w dalszym ciągu najliczniejszy sokół na terenie całej Polski. Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązową kolorystykę, która kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spód ciała ma przepiękny, kremowy kolor, który jest w charakterystyczny sposób- niezwykle gęsto, nakrapiany. Tak samo u samca jak i samicy zobaczyć można długi, szaroniebieski ogon. Czytaj dalej Rozmiar ptaków – ciekawostki

Kto liczy ptaki?

Kraska zwyczajna to ptak, który w licznych częściach kraju występuje jako siwka. Jest to średnich rozmiarów ptak z rodziny krasek, którego tryb życia niewątpliwie uznać można za wędrowny. Kraska zwyczajna zamieszkuje obszary właściwie całej Europy. Najbardziej jednak upodobała sobie obszary południowe oraz północny wschód od strony Bałtyku i Rosji.

Kraskę spotkać można również w środkowej i południowej Azji i północnozachodniej Afryce. W ostatnich latach obserwuje się wyraźny spadek liczby osobników tego gatunku. Można powiedzieć, że w pewnych krajach nie występuje już w ogóle. Warto zaznaczyć, że spośród wszystkich kraskowatych, to właśnie kraska zwyczajna jest jedynym przedstawicielem, którego można zobaczyć w Europie.

Liczebność ptaków

O południowym pochodzeniu kraski świadczy jej egzotyczne ubarwienie, które jest w nietuzinkowym, niebiesko rdzawym kolorze. Kraska zwyczajna nie charakteryzuje się dymorfizmem płciowym. Różnice wynikają jednak z pór roku, podczas których konkretna płeć zmienia swoje upierzenie. Budowa ciała kraski zwyczajnej jest mała, a skrzydła mają zaokrąglony kształt. Kraska zwyczajna posiada także szalenie silny, czarny dziób oraz nogi, które mają typowy żółtawy kolor. W przypadku młodych ptaków, ubarwienie nie jest tak wyraźne i kontrastowe. Czytaj dalej Kto liczy ptaki?

Gdzie ptaki budują gniazda?

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotyka się przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki.

Bociany białe przyzwyczaiły się do mokrych terenów nizinnych, które porośnięte są niską roślinnością, natomiast bardzo często znajdują się blisko obszarów zagospodarowanych przez ludzi. Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach czy też najrozmaitszych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których średnica wynosi standardowo około 1,5 metra.

Gniazda ptaków

Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka mają bardzo często nawet do 100 centymetrów długości. Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który odznacza się tym samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów oraz brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach znajdują się czarne lotki. Czytaj dalej Gdzie ptaki budują gniazda?